Psihopolis Institut - Webshop

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
utorak, 10 april 2012 11:00

EPIDEMIJA POPUSTLJIVOG VASPITANJA

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Učiti iz tuđeg iskustva
Autori: Robert Šo, Stefani Vud
Prevod sa engleskog: Magdalena Petrović
293 str., mek povez, latinica
Pouzećem
od izdavača:  1.300  din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)
Cena u knjižarama:
1.650 din. (sa uključenim PDV )

Odlična knjiga o preterano popustljivom vaspitanju, posledicama gubitka roditelj­skog autoriteta i mitu o bajkovitom roditeljstvu koje stvara sve više razmažene dece. Autori  kritički preispituju ogromnu štetu koju je popustljivo roditeljstvo nanelo našim stavo­vima prema razvoju deteta. Duboko ukorenjena i dominantna „ideologija srećnog deteta" izjednačava ljubav i vaspitanje, a disciplinu i traumu što je razlog da većina stručnjaka nedovoljno poznaje patologiju razmaženog deteta - a razmaženosti je sve više.

Disciplina ne prija deci, ali je za pravilan razvoj deteta isto toliko važna koliko i ljubav. Ova knjiga stiže u pravi čas da vam otkrije kako da spasite i svoje dete i sebe od pošasti popustljivog odgoja, jer saveti  koje ćete naći u ovoj knjizi nisu ni nalik onima koje su današnji roditelji navikli da slušaju.

KAKO NAJBOLJE NAMERE MOGU UPROPASTITI DETE

 • Kojim putem vašim načinom vaspitanja usmeravate vaše dete?
 • Zašto je vaš zdrav razum najbolji vodič kroz vaspitanje?
 • Zašto vaspitanje zasnovano na ljubavi nije dovoljno?
 • Gde je granica samopoštovanja i egocentričnosti?

SPASITE SEBE I SVOJE DETE OD POŠTASTI POPUSTLJIVOG VASPITANJA

Zašto srećna deca neće da odrastu? Profesor Šo stručno raskrinkava "ideologiju srećnog deteta" koja vodi ka nesrećnom odraslom životu.

Zoran Milivojević, psihoterapeut

Zoran Milivojević o popustljivom vaspitanju.

 

 

 

 

 

O knjizi:

Dr Šo nas vodi kroz nedoumice  savremenog doba: treba li uopšte, i kada treba obra­ti­ti pažnju na zahteve dece ili ih ignorisati, kazniti decu ili se sa njima složiti? Mudro i znalački, autor izražava veru u našu sposobnost da dovoljno dobro obavimo roditeljski posao,  ukazujući nam i na naše propuste i slabosti. Knjiga koja će biti uz vas od začeća do zrelo­sti vašeg deteta, a njen uticaj će se preneti i na decu vaše dece.

Pomoći će vam da pronađete odgovore i na sledeća pitanja:

 • Zašto je važno da kod deteta razvijamo poštovanje za druge?
 • Zašto su deci potrebna kontrola i granice?
 • Kada odbiti zahtev deteta, a kada mu ugoditi; kada kazniti, a kada podržati?
 • Da li dete mora malo i da trpi ili da mu stalno bude ugodno?
 • Porodične vrednosti, dete i spoljašnji svet.
 • Kako dete zaštiti od negativnih uticaja medija?
 • Zašto pohvaliti samo ono što je zaista postignuto?

Jer, dobro pogledajte oko sebe. Ne možemo da uđemo u neku prodavnicu ili resto­ran a da ne ugledamo nesrećnu decu kako vrište, svađaju se, prkose roditeljima. Roditelji se pak ljute, gunđaju i  očajnički trude da ne primećuju svoje neposlušne i osorne potomke. Današnji svet je prepun nesrećnih i nezadovoljnih roditelja čija deca pate, dosađuju se, nezadovoljna su, nevesela, otuđena, pa čak i nasilna. Ipak, mi ne priznajemo da se sa našom decom događa nešto užasno sve dok se ne dogodi neka tragedija i dok se o tome ne raspišu mediji.

Ovo nije knjiga koja će vam reći samo kako treba već i kako morate da postupate prema svojoj deci. Autori pozivaju roditelje da preuzmu odgovornost za svoju decu i da im pruže ono što im je zaista potrebno da bi rasla, razvijala se i umela da vole.

Iz uvoda: Probudite se!

Ovo nije priručnik koji će vam ponuditi uputstva i savete, već je knjiga koja će vam reći šta je neophodno da učinite. Ovo je plan za borbu protiv toksičnih elemenata naše kulture: protiv pritisaka koje ona nameće roditeljima, protiv nedostatka prijatnih i opuštenih trenutaka u porodici, protiv otvorenog odbacivanja tradicionalnih vrednosti čestitosti i truda, protiv razornog uticaja zasićenosti medijima, i protiv potrošačke kulture koja neprekidno nastoji da nam podriva zadovoljstvo i povećava naš poriv da kupujemo. Ni na koji način stvari koje posedujemo ne mogu biti zamena za velike nagrade koje u životu stičemo kroz naporan rad, sopstvena postignuća, dobra dela, ljubav koju pružamo i primamo. Ljudska duša se razvija kroz deljenje, brigu i povezanost sa drugima, kroz razumevanje i ispunjenje. Uprkos najboljim namerama roditelja, mnoga današnja deca nenamerno su vaspitana da uzimaju a nikada ne uzvraćaju, da stiču ali nikada ne dele, da poseduju ali nikada ne cene. Nažalost, živimo u kulturi koju sve više vode ljudi koji su i sami žrtve te iste pošasti i stoga nisu sposobni da sopstvenoj deci prenesu vrednosti empatije i moralnog vaspitanja.

Verujem da podizanje dece treba da bude naša najveća prilika da doživimo ispunjenost, zadovoljstvo i radost. Neki od vas možda to tako i doživljavaju. Međutim, kada se osvrnem oko sebe, vidim da to sve manje važi za mnoge današnje porodice. Ja sam svoju karijeru posvetio tome da roditeljima iz raznih okruženja i staleža pomognem da odgajaju prilagođenu i dragu decu koja umeju da se iskažu. Što je još važnije, samo središte mog života (i neiscrpan izvor zadovoljstva) i dalje su moja deca i moj brak. Glavni cilj mi je da pokažem roditeljima kako da pronađu istinsku sreću u podizanju sopstvene porodice i kako da svoju decu povedu kroz život na način koji će negovati njihovu dušu. Istovremeno, svi moramo zajedno raditi na tome da uklonimo tempiranu bombu nasilja koja otkucava u srcima miliona dece prema kojoj se postupa nepravedno.

Naše društvo je oštećeno. Više ne možemo računati na tradicionalne izvore podrške - kao što su članovi proširene porodice, verske institucije, programi u zajednici i pouzdane državne škole - koji su nam nekada pomagali u negovanju i obrazovanju dece. Užasno mi je tužno to što se roditeljima mora govoriti kako da za svoju decu pronađu sigurno utočište u društvu koje im više ne pruža zaštitu.

Ipak ima nade, jer ta pošast nije virus od kojeg deca jednostavno obolevaju, već je posledica načina na koji ih odgajamo. Dovoljno je da roditelji promene svoje ponašanje, i deca će ozdraviti. Na stranicama koje slede definisaću taj problem, analiziraću dobronamerne ali opasne roditeljske metode koje ga potkrepljuju, i pružiću jasne smernice o tome kako da svoje dete zaštitite od pošasti. Moramo hitno nešto preduzeti; kucnuo je poslednji čas. Pogledajte samo jedne večernje vesti, ili čak samo prošetajte po susedstvu ili po obližnjim prodavnicama - to će biti dovoljno da shvatite zbog čega.

Sadržaj:

Uvod: Probudite se!
Zaražena deca, zaražene porodice
Naučite svoje dete da voli
Krenuti pravim putem
Istina i posledice staranja o deci
Ko je gazda u ovoj kući?
Kako podići moralnu decu u svetu bez vrednosti
Ne menjajte program!
Ko mi je ukrao detinjstvo?
Bez povezanosti, bez kontrole
Pogovor: Šta svaki roditelj treba da zna
Predlozi za čitanje
Literatura

O autorima:

Dr Robert Šo (Robert Shaw) je dečji i porodični psihijatar, profesor na Medicinskom fakultetu Albert Ajnštajn. Vodi Institut za porodicu u Berkliju, a bio je upravnik Službe za porodično i dečje mentalno zdravlje.

Stefani Vud (Stephanie Wood) je bila glavna urednica časopisa Child (Dete).

 

Pročitano 29341 puta Poslijednja izmjena dana utorak, 14 januar 2014 19:23

Detalji knjige

 • Cena: 1.300,00 din
You are here Izdavaštvo EPIDEMIJA POPUSTLJIVOG VASPITANJA