Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

MRZIM TE, NE OSTAVLJAJ ME

Razumevanje graničnog poremećaja ličnosti
Džerold Krajsman, Hal Straus
Prevod sa engleskog Kornelija Odri
345 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2021.
Cena: 1.650 din. (sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača: 1.320 din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)

1.650 din 1.320 din

Koje su osnovne karakteristike i simptomi graničnog poremećaja ličnosti (GPL)? Ko su  granične ličnosti koje susrećemo u svakodnevnom životu i kako prepoznati GPL kod bliske osobe? Kako se dijagnostikuje i tretira granični poremećaj ličnosti i zašto se naziva granični? (engl. Borderline Personaliy Disorder – BPL). Zašto se simptomi GPL najviše manifestuju u sferi međuljudskih odnosa? Da li je GPL izlečiv i kako odabrati najbolju terapiju? Upravo o tome stručno, ali razumljivo govori ova knjiga koja je  i odlična podrška profesionalcima, ali i članovima porodica ili prijateljima osoba sa GPL.

Na mnogo načina granični sindrom za psihijatriju predstavlja ono što je virus nekada bio za konvencionalnu medicinu: neprecizna definicija nejasne, ali opake bolesti, koju je problematično lečiti, teško otkriti, a lekaru je nemoguće da je adekvatno objasni pacijentu.

Najnoviji Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, DSM-5, navodi devet kategoričkih kriterijuma za GPL, od kojih pet mora biti prisutno radi dijagnoze. Glavna karakteristika GPL je visoka nestabilnost u međuljudskim odnosima, predstavi o sebi i emocijama, a osobe su i veoma impulsivne. Neki od simptoma su stvarna ili zamišljena usamljenost, nestabilni i napeti međuljudski odnosi, nedovoljna svest o sopstvenom identitetu, ekstremne promene raspoloženja i reakcija na stresne situacije, bes, paranoja, za koje su autori  naveli niz primera iz prakse.

Da li svi, makar donekle, ispoljavamo neke simptome granične ličnosti? Odgovor je verovatno potvrdan. Međutim, razlika je u tome što svi mi nismo kontrolisani sindromom do te mere da on narušava naš život ili vlada njime. Sa svojim ekstremnim osećanjima, mislima i ponašanjem, GPL predstavlja neke od najboljih i najgorih ljudskih osobina – pa i društva – tokom prvih dvadeset godina XXI stoleća. 

O značaju razumevanja ovog poremećaja i potrebi ozbiljnog pristupa dijagnostikovanju i lečenju dovoljno govori američka statistika – ovaj poremećaj je danas službeno prepoznat kao glavni problem mentalnog zdravlja u Americi. U najnovijim istraživanjima procenjuje se da najmanje 19 miliona Amerikanaca (3‒6% ukupne populacije) pokazuje primarne simptome GPL, a prema mnogim studijama, ta brojka je značajno umanjena.

O SVETU GRANIČNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI (GPL)

  • ● Da li se granične osobine ličnosti prenose nasledno?
  • ● Kako odabrati najbolju terapiju?
  • ● GPL i samoubistvo, anoreksija, PTSP, ADHD, seksualna orijentacija…
  • ● O graničnom ponašanju poznatih ličnosti

Knjiga je odlična podrška kako profesionalcima tako i članovima porodica osoba sa graničnim poremećajem ličnosti. Pisana jednostavnim jezikom i sa poštovanjem prema pacijentima i svima koji brinu o njima. Trenutno, daleko najbolja  knjiga o GPL.

Anita Biase, www.strugglingteens.com

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “MRZIM TE, NE OSTAVLJAJ ME”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *