Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

PSIHOLOGIJA PRIPADNOSTI

Da li smo stvoreni da pripadamo?
Prevod sa engleskog Biljana Lalović
157 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2021.
Cena: 990 din. (sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača:  800 din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)

990 din 792 din

Kategorija:

Šta za vas znači pripadanje, a šta strah od nepripadanja? Možemo li da budemo zadovoljniji u životu zahvaljujući osećanju pripadnosti? Zbog čega se ponekad osećamo usamljeno? Zašto je zabluda da na osećanje pripadnosti utiče broj ljudi koji vas okružuje? Zašto dolazi do odbačenosti i zašto nam to teško pada? Da li ste nekada svesno doneli odluku da pripadate negde? Koja je razlika između pripadanja  i uklapanja? I na kraju, zašto je važno da se o pripadanju javno govori? Pitanja su sa kojima se, iz više perspektiva i na osnovu teorije i brojnih istraživanja bavi Keli-En Alen, psiholog i univerzitetski istraživač.

Potreba za pripadnošću zajednička je osobina svih ljudi. Nezadovoljavanje te potrebe može razorno da utiče na ljudsku psihu. Jeste li ikada osetili bol zbog isključenosti? Možda ste se osećali isključenim u školi, na poslu, ili u nekoj društvenoj grupi. Možda ste imali toliko jaku želju za pripadnošću, da vam je to stvaralo bol. Iskustvo te vrste možda vas je nagnalo da potražite odgovore i dođete do zaključka zašto se niste uklopili. Je li razlog bilo nešto što ste učinili? Je li pak razlog bilo nešto što niste učinili? Jesu li razlog tome drugi ljudi?

Osećanje isključenosti, javnog prezira, odnosno ostrakizma, može da bude bolno. Takvo osećanje može da oblikuje naše buduće interakcije i naše pokušaje da budemo deo nekih drugih društvenih konteksta. Ono može da utiče na naše mentalno zdravlje, našu dobrobit, pa čak i na naše fizičko zdravlje, jer je osećanje pripadnosti suštinski značajno za našu svakodnevicu.

Cilj autorke knjige jeste da kroz sedam poglavlja pruži interesantan prikaz psihologije pripadnosti koja se razmatra iz više perspektiva i da ukaže zašto je važno da se o pripadnosti javno govori.

ZAŠTO PONEKAD IMATE OSEĆAJ DA NIGDE NE PRIPADATE?

  • Na koji način možemo da održimo naše veze sa drugima?
  • Zašto nepripadanje izaziva bol?
  • Pripadnost u eri tehnologije – kada nas tehnologija razdvaja?
  • O osećanju zajedništva u sportu, muzici, sektama, kultovima, uličnim bandama.
  • Osećanje pripadnosti u detinjstvu, adolescenciji, odraslom dobu, starosti…
  • Kako da izgradimo sfere pripadnosti? 

O ediciji Psihologija svega

Knjiga je objavljena u ediciji Psihologija svega (The Psychology of Everything, Routledge), serijalu knjiga koje ruše mitove i pseudonauku o nekim najvažnijim životnim pitanjima – tuga, poverenje, moda, društvene mreže, vršnjačko nasilje, seks, teorije zavera… Svaka knjiga će vas navesti da na sve gledate na nov način i delo je stručnjaka iz određene oblasti koji  istražuje skrivene psihološke faktore koji nas motivišu. U ovoj ediciji Psihopolis je do sada objavio knjige Psihologija mode, Psihologija poverenja, Psihologija vršnjačkog nasilja, Psihologija inteligencije, a u pripremi je knjiga Psihologija snova.

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “PSIHOLOGIJA PRIPADNOSTI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *