Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

STID

Razumevanje i terapija hroničnog stida
Patriša Dejang
Prevod sa engleskog Jadranka Đerić Počuča
328 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2023.
Cena: 1.650 din. (sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača: 1.320 din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)

1.650 din 1.320 din

Zašto stid boli i zašto je hronični stid štetan i neuhvatljiv? Zašto i kako prikrivamo i odbacujemo stid? Kako rani stid započinje svoj potajan, ali moćan život u vidu hroničnog stida? Koja je razlika između doživljaja krivice i doživljaja stida? Kako maskiramo stid i šta se krije iza maskiranja hroničnog stida? Kako je hronični stid povezan sa relacionim traumama iz detinjstva i kako se hroničnim stidom izmučeni klijenti štite od raznih emotivnih ponašanja?

Treba razlikovati uobičajeno, normalno osećanje stida od hroničnog stida. Jer, uvek kada uradite nešto pogrešno ili se osećate poniženo reagovaćete crvenilom lica, znojenjem, ubrzanim pulsom, ali ovo stanje se prevazilazi lako i brzo. Međutim, hronični stid ostaje stalno prisutan u vašem životu, potkopava i nagriza samopouzdanje i izaziva nesigurnost. Mnoge ljude to osećanje  prati celog života i to je iscrpljujuća patnja o kojoj se retko govori i koja se teško iznosi na svetlo dana. To je osećanje ličnog doživljaja svoje ličnosti pred drugim ljudima i osećanje da nismo dovoljno dobri.

Da li postoji lek za hronični stid? Autorka smatra da je hronični stid  interpersonalni, relacioni doživljaj povezan sa relacionim traumama iz detinjstva koje ostavljaju neizbrisiv trag i da se čak ni uz najbolju terapiju teško možemo oporaviti od stalnih pitanja da li smo dovoljno dobri najbližima. Ipak, delotvorna terapija može ublažiti i smanjiti hronični stid, učiniti ga podnošljivijim i manje bolnim. Upravo ova knjiga, utemeljena na kliničkom iskustvu i primerima iz prakse na pristupačan način objašnjava delotvornu terapiju i korisna je i važna svim kliničarima koji se bave stidom.

  • ● Zašto je hronični  stid interpersonalni i relacioni doživljaj?
  • ● Hronični stid i relacione traume iz detinjstva.
  • ● Teorija emotivne vezanosti, regulisanje afekta i stid.
  • ● Relaciona terapija i hronični stid.
  • ● Koja je delotvorna terapija štetnih posledica hroničnog stida?

Definišući stid prvenstveno kao relacioni doživljaj autorka pojašnjava brojne štetne posledice hroničnog osećanja stida i opisuje delotvornu terapiju jasnim i pristupačnim jezikom. Za kliničare koji žele da razumeju stid i da ga leče iz psihodinamičke perspektive, ova knjiga je suštinski važan izvor.

Marta Svizi (Martha Sweezy), Medicinski fakultet Harvard

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “STID”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *