Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

Zluradost

Šadenfrojde: tamna strana ljudske prirode
Prevod sa engleskog Jadranka Đerić-Počuča
288 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2017.
Cena: 1.210  din. (sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača: 968 din (sa uključenim PDV i PTT troškovima)

1.210 din 968 din

Kategorija:

Svet je iz nemačkog jezika „pozajmio“ reč šadenfrojde (Schadenfreude) koja sve više ulazi u univerzalnu upotrebu, jer ne postoji odgovarajuća engleska reč. Spajanjem dve reči: Schaden koja znači zlo, šteta  i  Freude koja znači radost nastala je ova kovanica koja najpreciznije odslikava jednu tamnu stranu ljudske prirode – radovanje tuđoj nesreći. Izuzetno važna i potrebna knjiga koja postavlja glavno pitanje: da li živimo u doba epidemije zluradosti?

Tema koju autor pronosi kroz celu knjigu jeste da nevolje koje pogađaju druge mogu da nam donesu radost jer ponekad imamo korist od tih nevolja ‒ više nego što smo toga svesni ili želimo da priznamo.  Naglasio je i da, koliko god bilo prirodno osećati šadenfrojde, tj. zluradost, većina nas nije sasvim sigurna da treba da je osećamo, ili bar da priznamo da je osećamo. Knjiga obiluje navođenjem i tumačenjem brojnih primera otvorene i prikrivene zluradosti u savremenom društvu –  u politici, sportu, zabavi, religiji, kao i u rijaliti programima. Veoma slikovito i detaljno autor je  sve pojavne oblike zluradosti objasnio na primerima sudbina Tajgera Vudsa, Salijerija, Hitlera, Linkolna, Vizentala, Marije Stjuart…

  • Da li živimo u doba epidemije zluradosti?
  • Kakvu dobit imaju zluradi? I zašto neko uživa u našoj patnji?
  • Kakav je odnos pravde i zluradosti?
  • Da li postoje zaslužene ljudske nesreće?
  • O zluradosti u književnosti, sportu, politici, zabavi, religiji…

Ma koliko se trudili da nemamo neprijatelje, njih je nemoguće izbeći. Odlična knjiga o prepoznavanju i razumevanju zluradosti – pouzdanog znaka neprijateljstva.

Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut,

autor knjige Emocije

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “Zluradost”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *