Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

ETIKA U PSIHOTERAPIJI

ETIKA U PSIHOTERAPIJI
320, mek povez, latinica
Godina izdanja: 2024.
Cena: 1.760 din. (sa uključenim PDV)
Cena pouzećem od izdavača: 1.408 din. (sa uključenim PDV i PTT troškovima)

1.760 din 1.408 din

Šta je etička odluka i koji su modeli etičkog odlučivanja u psihoterapiji? Koji su motivi za bavljenje psihoterapijom? Koja su prava klijenata u psihoterapiji? Da li postoji garancija uspeha u psihoterapiji? O poverljivosti, o otkrivanju psihoterapijske tajne i o tome kako klijent razume poverljivost. Šta je neovlašteno otkrivanje psihoterapijske tajne? Da li psihoterapeut ima pravo da odbije lečenje klijenta? Da li psihoterapeut i klijent mogu biti prijatelji? O primanju poklona od klijenata i neočekivanim susretima sa klijentima na javnim mestima. O krivičnoj odgovornosti i krivičnoj prijavi protiv psihoterapeuta. Onlajn psihoterapija – prednosti, mane i etičke dileme…

Knjiga Etika u psihoterapiji autorke prof. dr Gordane Dedić je prva knjiga na srpskom jeziku iz oblasti etike u psihoterapiji i prvenstveno je namenjena psihoterapeutima i edukantima psihoterapije, ali i psihijatrima, psiholozima, studentima medicine i psihologije, kao i zainteresovanim klijentima. Porastom svesti o značaju mentalnog zdravlja i sve većem broju psihoterapeuta, ali i onih koji traže njihovu pomoć ova knjiga je važna i neophodna kako bi se razjasnile brojne dileme i nepoznanice u ovoj oblasti.

Svest o etičkim standardima i kodeksima presudna je za kompetentnost u oblasti etike, ali ta svest ipak ne može zameniti aktivan i promišljen pristup ispunjavanju etičkih odgovornosti psihoterapeuta. Svaki novi klijent je jedinstven i izazov profesionalnog rada znači da će psihoterapeuti nužno morati da odgovore na neočekivane poteškoće koje će zahtevati donošenje profesionalnih sudova u okolnostima  koje se mogu stalno menjati i zahtevati rešavanje etičkih dilema.  U tome im može pomoći upravo jedna ovakva knjiga koja se bavi osnovnim pojmovima etike, principima rada sa klijentima i svim važnim pitanjima iz relevantnih oblasti sa kojima se psihoterapeuti susreću u  radu sa klijentima.

Kao poseban dodatak u prilogu je dat Etički kodeks Saveza psihoterapeuta Srbije.

OSNOVNE VEŠTINE PRI REŠAVANJU ETIČKIH DILEMA U RADU PSIHOTERAPEUTA

  • Šta je „psihička infekcija“ i kako psihoterapeuti mogu pomoći sebi?
  • Šta je informisani pristanak i kako se daje?
  • O etičkim aspektima plaćanja u psihoterapiji.
  • Dvojni odnosi psihoterapeuta i članova porodice i bliskih prijatelja.
  • Etičke dileme erotske privlačnosti i intimnosti između psihoterapeuta i klijenta
  • Etičke dileme reklamiranja i ponašanje psihoterapeuta u medijima
  • Etičke i pravne dileme u radu sa suicidnim klijentom i prikaz suicida u medijima

KNJIGA JE NAMENJENA PSIHOTERAPEUTIMA, EDUKANTIMA, PSIHIJATRIMA, PSIHOLOZIMA, STUDENTIMA,  KLIJENTIMA…

Posebna vrednost knjige  jeste svojevrstan enciklopedijski kvalitet iz oblasti teorije i prakse etike. Zbog toga knjiga  predstavlja značajan edukativni materijal iz koga će učiti studenti humanističkih nauka i psihoterapijskih modaliteta.

Prof. dr Vesna Dukanac, spec. psihijatar, psihoterapeut

Knjiga predstavlja dugo očekivano osveženje domaće i regionalne psihoterapijske literature o specifičnoj, osetljivoj i važnoj temi za kompletno polje psihoterapije.

Prof. dr Vesna Petrović, psiholog, psihoterapeut

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “ETIKA U PSIHOTERAPIJI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *