Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

PSIHA I HRANA

Zašto jedemo i kada nismo gladni?
Jasmina Knežević, Jelena Blanuša
309 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2021.
Cena: 1. 485 din. (sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača:  1.188  din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)

1.485 din 1.188 din

Kategorija:

Zašto jedemo i kad nismo gladni? Šta hrana znači za nas i koju simboliku krije? Zašto se u ponašanju prema hrani otkriva ko smo i kakvi smo? Zašto hranu povezujemo sa uspomenama i sećanjima? Zašto posežemo za hranom a u stvari nam nedostaje ljubav? Šta je emocionalna glad a šta hrana utehe? Da li se stidite nekog  svog ponašanja u vezi sa hranom? Kakav je uticaj porodice na formiranje prehrambenih navika? Kada nam je hrana sapatnik u tugovanju a kada u odnosu prema hrani  osećamo stid, krivicu, depresiju, bes… 

Odgovori na ova pitanja uvode nas u psihologiju ishrane, novu psihološku oblast koja sve više dobija na važnosti i značaju.  Psihologijom ishrane  se već desetak godina bave i dve domaće autorke, Jasmina Knežević i Jelena Blanuša, obe profesorke na Visokoj školi strukovnih studija u Subotici. 

U knjizi su sabrale svoja znanja i iskustva i prenele ih na jasan i slikovit način, sa mnogo primera i iskustava klijenata iz psihološke prakse. U petnaest poglavlja autorke se bave značenjem hrane, fiziološkim procesima ishrane, zadovoljstvom koje nalazimo u hrani, hrani kao regulatoru emocija, zaštiti od pretnji i ugrožavanja, prevladavanju stresa, samoregulaciji i snazi volje u menjaju odnosa prema hrani, poremećajima ishrane… Na kraju je poglavlje o psihološkom aspektu regulisanja telesne težine a jedan od zaključaka je da ukoliko se hranom potiskuju negativne emocije ili podstiču pozitivne, nijedan klasičan režim ishrane za smanjenje kilograma neće dati željene rezultate.

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA I SAZNANJA IZ PSIHOLOGIJE ISHRANE

  • Koje intervencije može primeniti psiholog u promeni odnosa prema hrani?
  • O emocionalnom jedenju, anoreksiji, bulimiji, ortoreksiji…
  • Lepota kao imperativ – da li je mršavo zaista lepo?
  • Gojaznost – da li su zaista krivi „debeli“ geni?
  • Korisne strategije za gubljenje telesne mase

Knjiga Psiha i hrana ima izuzetan značaj za razumevanje uhranjenosti, opšteg fizičkog i mentalnog zdravlja. Odlično je akademsko i štivo za širu upotrebu.

 Ljiljana Sokolova, prim. mr dr, specijalista higijene

Iako osnovni cilj autorki nije davanje “recepta za uspeh”, šta god on značio, neosporno je da će čitalac u brojnim situacijama prepoznati sebe i svoje ponašanje, uočiti i konačno bolje razumeti neke neefikasne i maladaptivne strategije koje primenjujemo.

Vesna Barzut, doc. dr, psiholog

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “PSIHA I HRANA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *