Back Cover
Odlomak i poleđina

Psihologija i gojaznost

Prevazilaženje gojaznosti
Prevod sa engleskog Nebojša Pajić
329 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2015.
Nema na lageru.

Kako razumeti gojaznost i kako pomoći gojaznima? Od čega se brani­mo hranom, kako utiču roditelji, a kako kultura – samo su neka pitanja na koja odgovara ova knjiga o mršavljenju, održavanju težine i ponovnom gojenju. U svetlu rastućeg značaja koji se u poslednje vreme pridaje onome što je postalo poznato kao „velika debata o telesnoj težini“, autorka smatra da se mora razumeti sledeće: kada bi omršaviti bilo lako, oni koji pate od problema gojaznosti (a pacijenti koji se s ovim problemom suočavaju zaista pate) pre bi omršavili nego se izložili poruzi, odbacivanju i osećanju stida, koji su posledica njihove prekomerne težine. Ova knjiga nudi objašnjenje psiholoških aspekata problema koji ljude sprečavaju da omršave ili da održe težinu nakon mršavljenja.

Kao psihoterapeut, u kliničkoj praksi autorka primenjuje pristup transakcione analize (TA) – kao dijagnostičko sredstvo, a isto tako i kao metodu rada na promeni stanja pacijenata.

  • Koji su sve psihološki razlozi za prejedanje i gojaznost?
  • Šta su psihološke gladi, a od čega se branimo hranom?
  • Kako utiču roditelji, a kako kultura?
  • Kada ljudi odluče da sebe definišu kao debelu osobu?

Bez razumevanja duboke, emocionalne podloge preteranog unosa hrane, rezultati su često samo privremeni. Ova knjiga nam govori kako uključiti psihoterapijsko savetovanje za stabilnu, trajnu promenu u nama – čija je posledica normalna težina.

Maja Stoparić, psihoterapeut, transakcioni analitičar,
TA Centar

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “Psihologija i gojaznost”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *