Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

Savremena terapija novom odlukom

Racionalni pristup terapije novom odlukom u transakcionoj analizi
Prevod sa engleskog Stefan Vučićević
164  str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2022.
Cena: 1.100 din. 
(sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača: 880 din 
(sa uključenim PDV i PTT troškovima)

1.100 din 880 din

Kategorija:

Knjiga predstavlja osvrt na psihoterapijski pristup koji se naziva transakciona analiza (TA), koju je prvobitno razvio Erik Bern kasnih 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i koja je opstala sve do danas. Pod okriljem TA razvile su se u međuvremenu različite škole, a ova knjiga se bavi sa dve od njih – terapijom novom odlukom i relacionim pristupom TA. Autor knjige postavlja ključno pitanje da li ova dva pristupa mogu koegzistirati i međusobno se dopunjavati tako da se iz oba pristupa uzme ono najbolje i da se iskombinuju u jednom, sveopštem pristupu.

Terapiju novom odlukom osmislili su davnih godina Robert i Meri Gulding i za razliku od mnogih drugih izdražala je test vremena. Specifičnost ove terapije je da ona malo govori o upotrebi psihoanalitičke teorije i koncepata koji su gotovo  izmešteni iz TA. Međutim, škole druge generacije transakcione analize vratile su psihoanalizu i dale joj značajno mesto u TA, što nas dovodi do pravog pitanja – da li je vraćanje psihoanalize u TA ispravna star? Da li je to pomalo nefer prema relacionoj TA koja mora da se izgradi u oblik koji nije veran njenoj psihoanalitičkoj prirodi? Autor u knjizi tvrdi da TA i aspekti psihoanalize mogu koegzistirati, što nam omogućava da imamo psihoterapijski pristup koji uključuje i terapiju novom odlukom i relacionu TA. 

Knjiga pokriva mnoge oblasti, kao što su ugovori, Igre i odigravanja, zastoji, različite vrste lečenja transferom, relaciona TA i zabrane, rane odluke i prekidi u odnosima i tako dalje, uz to sve vreme opisujući kako različiti koncepti iz relacione TA i terapije novom odlukom mogu koegzistirati. Na dubljem nivou, autor se bavi i filozofskim pitanjem „Da li je moć zaista u klijentu?“, ili je delimično i u odnosu između terapeuta i klijenta, a zaključak jeste da je moć u klijentu i terapijskom odnosu. Knjigu završavaju dva poglavlja, u jednom Toni Vajt razmatra temu demona, a u drugom se bavi Minhauzenovim sindromom preko posrednika. 

TERAPIJA NOVOM ODLUKOM – TERAPIJA KOJA JE IZDRŽALA TEST VREMENA

  • O dve škole TA: terapiji novom odlukom i relacionoj TA
  • Da li je moguće kombinovati dve škole TA?
  • Da li je povratak psihoanalize u TA ispravna stvar? 
  • Šta su ugovori zahteva, a šta ugovori oslobađanja?
  • Zastoji, Igre i odigravanje

   Knjiga na izvrstan način prikazuje integraciju relacionog modela TA psihoterapije i terapije novom odlukom i pokazuje da ova dva pristupa mogu koegzistirati i međusobno se dopunjavati. Iz tog razloga biće dragoceno štivo za sve relaciono orijentisane TA i integrativne psihoterapeute, kao i za terapeute drugih orijentacija koji žele da se upoznaju sa ova dva terapijska pristupa.

Zoran Milivojević, dr med., psihoterapeut, 

predsednik TA Centra

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “Savremena terapija novom odlukom”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *