Back Cover
Odlomak i poleđina
Akcija!

PARADOKS MOĆI

Kako stičemo i gubimo uticaj i moć
Prevod sa engleskog Dušan Grlja
200 str., mek povez, latinica
Cena:  1.485 din. (sa uključenim PDV)
Pouzećem od izdavača: 1.188  din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)

1.485 din 1.188 din

Šta je moć, a šta paradoks moći? Kako se moć stiče, zloupotrebljava i gubi? Da li apsolutna moć apsolutno kvari ljude? Koja je cena nemoći? Zašto moć dovodi do samoživih nagona, neučtivosti, samoveličanja, manjka empatije i smanjenih moralnih osećanja? Zašto se moć stiče a ne otima se? Autor polazi od činjenice da je paradoks moći  jedan od obrazaca društvenog života koji je deo naših svakodnevnih odnosa i koji oblikuje ono na šta će se naš život na kraju svesti.

Paradoks moći se sastoji u tome da nas posedovanje moći navodi da izgubimo upravo one veštine koje su nam omogućile da steknemo moć. Naime, stičemo moć i uspevamo da menjamo stanje u svetu (u Americi se koristi termin make a difference – “da se napravi razlika” ili “da se svet učini boljim mestom” kada se govori o namerama da se pomaže čovečanstvu) zahvaljujući onome što je najbolje u ljudskoj prirodi, ali istu tu moć gubimo zbog onoga što je najgore u ljudskoj prirodi. Često stičući sposobnost da menjamo stvari u svetu poboljšavajući živote drugih ljudi, istovremeno stičemo i moć i privilegije koje nas nagone da se ponekad ponašamo kao impulsivne nekontrolisane psihopate. Glavno pitanje je kako onda možemo da nadmudrimo paradoks moći i iskoristimo moć na najbolji način? Kao odgovor autor sugeriše  poštovanje pet  etičkih principa kojima možemo steći trajnu moć: svest o posedovanju moći, pokazivanje skromnosti, fokusiranost na druge ljude, iskazivanje poštovanja i menjanje konteksta nemoći.

Dugo se pojam moći povezivao sa Makijavelijem kod kojeg se u suštini radilo o bezobzirnosti i strateškoj primeni sile, npr. diktatora ili siledžija. Keltner dokazuje da danas ovakav način razumevanja moći ne može da opstane jer ne može da objasni smisao mnogo važnih i korisnih promena u ljudskoj istoriji, kao što su izumi u medicini, naučna otkrića, zakoni koji štite one s manje moći i dr.

MOĆ NAM DAJU DRUGI, NE OTIMA SE

  • Dvadeset principa na kojima počiva moć.
  • Moć se stiče fokusiranošću na druge a ne na sebe.
  • O ogovaranju kao rušenju ugleda i kazni za zloupotrebu moći
  • Da li je zloupotreba moći neizbežna?
  • Da li stres i nemoć dovode do lošeg zdravlja i do nemoći
  • Kako grupe daju moć onima koji unapređuju više dobro?

      MOĆ – SPOSOBNOST DA STVARAMO PROMENE U SVETU

Paradoks moći unosi jasnoću u konfuziju prepunu dokaza zasnovanih na uvidima o nemoći, o sebičnoj upotrebi moći, ali  i o onom najboljem: moći koja unapređuje opšte dobro. Briljantno istraživanje Dekera Keltnera osvetljava skrivene obrasce ponašanja u društvu, politici i našim vlastitim životima. Nema sumnje da će ovo biti jedna od najvažnijih knjiga ove dekade.

Danijel Goleman, autor knjige Emocionalna inteligencija

Utisci čitalaca

Niko još nije napisao utisak o ovoj knjizi na našem sajtu.

Budite prva osoba koja će napisati utisak za knjigu “PARADOKS MOĆI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *